Ako efektívne využiť zvyšky jedla

Určite sa vám neraz stane, že v chladničke nájdete množstvo odrezkov zeleniny, syrov, zvyšky mlieka, jogurtov a iných potravín. Ak ich vyhadzujete, robíte veľkú chybu, pretože väčšinu z nich viete využiť veľmi efektívnym spôsobom. v nasledujúcom článku sa s vami rád podelím o moje kuchynské triky, ktoré mi ušetrili nemalé peniaze.

těstoviny

Mäsko a zeleninka
Základom väčšiny dobrých jedál, je kvalitný a silný bujón. Ak ho ešte stále kupujete, tak robíte neskutočnú hlúposť. Viete si ho totiž pripraviť aj sami, a to doslova z odpadu. Najlepší mäsový vývar je samozrejme z kostí a vnútorností. Ak k nim ale prihodíte zvyšky slaniny, klobásy, šunky, alebo salámy, výsledok bude geniálny. Ja to takto robím už roky a zatiaľ sa nikto nesťažoval. Tento postup síce nie je úplne bežný, ale za vyskúšanie nič nedáte. Stačí pozbierať všetky odrezky z chladničky a výborný vývar je na svete, podobne to funguje aj so zeleninou. Všetky kúsky zeleniny, ktorá nepôsobí vábne nakrájajte, poriadne vyvarte so soľou a štipkou oleja a zeleninový bujón je na svete. Ak v chladničke, alebo skrini nájdete odrezky, ktoré sú obschnuté, použite určite aj tie. Nič nepokazíte, ak vyvarenú zeleninu vo vývare rozmixujete. Takto získate omnoho koncentrovanejší produkt.

Jogurtové nebíčko v papuľke
Ak pravidelne bojujete s nedojedenými jogurtmi, alebo smotanami, úplne vám rozumiem. V minulosti som takto vyhadzoval desiatky jogurtov týždenne. Potom som však objavil niekoľko výborných receptov na šaláty s jogurtovou zálievkou. Nebudem vám ich všetky vymenúvať. Stačí zájsť na internet a verte, že ich nájdete nespočetné množstvo. Všetky jogurtové a smotanové zvyšky zmiešajte, prisoľte, dochuťte bylinkami a super večera je na svete.

řízek

Domáca strúhanka na nezaplatenie
Zvyšky pečiva určite spracujte na strúhanku. Prezradím vám jedno tajomstvo. V minulosti som pracoval v pekárni. Strúhanka, ktorú si kúpite v obchode, v skutočnosti nie je pokrmom, ktorý by ste naozaj chceli jesť. Ide o pozametané omrvinky, ktoré sa váľajú po zemi a na iných nevábnych miestach. takže tá domáca, je určite lepším riešením.