Krupica – pokrm ktorý zasýti no s telom neurobí žiadne zázraky

Krupicu by sme mohli pokojne označiť za jedlo nášho detstva. Aj dnes je na jedálničku detí pravidelne, a to ako doma, tak v škole. V minulosti bola krupicová kaša považovaná za veľmi zdravý a výživný pokrm. V súčasnosti, sa však názory na ňu podstatne líšia. Niektorí tvrdia, že ide o plnohodnotné jedlo, iní sú zas naopak skeptickí.

krupice

Klasická krupica je vyrábaná pomletím obilných zŕn, ktoré sú však najprv zbavené šupky. Aj práve preto, je svojimi vlastnosťami a vplyvom na zdravie, prirovnávaná k bielej múke. zdravšou verziou je teda krupica celozrnná. Tá je vyrobená z celých zŕn, ktoré nie sú zbavené šupky, takže je lepším zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších dôležitých látok.

Krupica obsahuje:

  • Vysoké množstvo škrobu.
  • Lepok.
  • Vysoké množstvo bielkovín.
  • Veľmi malé množstvo vlákniny. (celozrnná krupica jej obsahuje o niečo viac)
  • Gliadín.
  • Fytín.


Posledné dve spomínané látky, teda dliadín a fytín, sú považované za nie najzdravšiu možnosť.Jednou z ich funkcií je napríklad spomalenie vstrebávania živín do organizmu. z tohto dôvodu, by krupicovú kašu nemali jesť deti mladšie ako tri roky.

kaše

Krupicová kaša

Kaša z krupice sa pripravuje veľmi jednoducho. Do hrnca sa nalejete mlieko spolu s krupicou a cukrom. Počas varenia je potrebnú túto zmes neustále miešať, až kým nezhustne. Tento typ kaše je väčšinou pripravovaný na sladko. Ide o pokrm, ktorý dokáže človeka poriadne zasýtiť. V minulosti bola práve preto obľúbeným jedlom, hlavne v nižších vrstvách obyvateľstva. Dnes si ju nevedia vynachváliť najmä tí, ktorí sa snažia chudnúť. Na jednej strane im dodá potrebnú energiu, no zároveň nepridáva na váhe tak ako iné potraviny. Jej výhodou je i to, že nezaťažuje trávenie. z tohto dôvodu je krupicová kaša považovaná za výborný prostriedok po operáciách tráviaceho traktu, alebo iných zdravotných komplikáciách, pri ktorých pacient nie je schopný správne tráviť potravu.