Spoznajte plusy a mínusy kamenných schodov

Kamenné schody vyzerajú perfektne a vydržia roky – rokúce. Neviete sa rozhodnúť, čo sú dobrou voľbou aj pre vás? Za mňa určite áno, pretože kameň nemôže nevyhovovať nikomu. Ak si však skutočne nie ste istí, čítajte ďalej, prezradím vám ich plusy a mínusy.
Kamenné schody v záhrade

Vyššia cena – vyššia kvalita

Prírodný kameň stojí samozrejme dosť veľa peňazí. Čím viac upravený je, tým je i drahší. Rada by som vám poradila aj v tom, koľko také kamenné schody stoja, no keď sme si my vyberali kameň na ich obloženie, tak som prišla na jednu vec. Niektorý druh mramoru môže byť drahší ako žula, no niektoré druhy žuly môžu pokojne mnohonásobne prevýšiť cenu mramoru. O cene totiž rozhoduje aj spôsob spracovania a taktiež konkrétny druh z konkrétneho druhu kameňa.

Na druhej strane je potrebné povedať, že za vyššiu cenu získate i vyššiu kvalitu. Takže, z môjho pohľadu ide o veľmi rozumnú investíciu. Ak však chceme vlastnosti kameňa rozdeliť na nejaké plusy a mínusy, tak cene môžeme dať určite bod mínusový.

Jednoduchá starostlivosť

Nepochybným plusom je veľmi jednoduchá údržba. Pri interiérových schodoch v podstate nemáte čo riešiť. Kameň nemusíte lakovať ani brúsiť. Stačí ho raz za čas zmyť a utrieť od prachu. Prípadné škrabance na ňom v prvom rade nie je až tak vidieť, v rade druhom sa dajú pomerne jednoducho odstrániť.
Exteriérové schody samozrejme po čase chytia svoju prirodzenú prírodnú patinu, čo však podľa mňa nie je úplne zlé. Pri vonkajších schodoch z nich musíte raz za čas odstrániť mach a iné nečistoty, no a to je asi všetko.
Kamenné točité schody

Estetika nadovšetko

No a na záver nemôžem opomenúť výzorovú stránku prírodného kameňa. Z môjho skromné pohľadu nič lepšie nenájdete. Kameň zapadne ako do moderného priestoru, tak i do priestorov, ktoré sú ladené vo vidieckom či inom „starom“ štýle http://www.ceskatelevize.cz/porady/16548-zkroceni-zle-zeny/20138143223/ Svoju úlohu splnia aj v exteriéri, proste, kamenné schody sa hodia ku všetkému a všade.